Mýty o imigraci: příručky pro skotské učitele

Bojovat s mýty a nedorozuměním, které provázejí uprchlickou krizi, mají ve Skotsku nové publikace pro učitele.

Skotský vzdělávací institut vydal metodický materiál k tomu, jak zprostředkovat téma imigrace žákům různých věkových kategorií. Odpovídá tím na vzrůstající napětí ve společnosti spojené s uprchlickou krizí, které se odráží i na britských školách.
 
Tři publikace zpracovávají téma pro raný věk (do 6 let), pro základní školu (od 6 let) a pro střední školu (od 11 let). Jejich cílem je prostřednictvím metodického vedení učitelů zmírňovat démonizaci uprchlíků, předcházet rasistickým postojům a chování a podpořit porozumění migraci jako takové.

Každá příručka obsahuje definice hlavních pojmů, základní čísla a fakta, legislativní a historický kontext migrace a související školská opatření. Učitelům radí, jak proti rasismu a xenofobii působit na úrovni školy i jak zapojit téma migrace do výuky konkrétních předmětů, a předkládá tipy na aktivity ve vyučovacích hodinách, které mají uvést na pravou míru konkrétní mýty o imigraci. Učitelé se také dozvědí, jak téma citlivě uchopit ve vztahu k nejmladším žákům nebo jakým aspektům věnovat pozornost u žáků-imigrantů.